LOSS AND GAIN IN TRANSLATION: AN IMRAD-BASED ANALYSIS - Orzigul Abdishukurova Chori qizi, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada tarjima jarayonida muqarrar ravishda yuzaga keladigan yo‘qotish (loss) va yutuq (gain) hodisalari tahlil qilinadi. Tadqiqot til va madaniyat o‘rtasidagi tafovutlar tufayli tarjimada leksik, semantik, stilistik va madaniy yo‘qotishlar sodir bo‘lishini, shu bilan birga tarjima jarayonida aniqlik, ifodalilik va tushunarlilikning ortishi natijasida yutuqlar yuzaga kelishini ko‘rsatadi. Tadqiqot o‘zbek va ingliz tillari o‘rtasidagi tarjima misollariga asoslanadi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, yo‘qotish va yutuq tarjimaning kamchiligi emas, balki uning tabiiy va ijodiy xususiyatidir.