BOSHLANG‘ICH SINF O‘QISH SAVODXONLIGI DARSLARIDA O‘QUVCHILARNING KREATIV FAOLLIGINI RIVOJLANTIRISH METODIKASI - Jumaniyozova Roxila Ro‘zimboevna, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada boshlang‘ich sinf o‘qish savodxonligi darslarida o‘quvchilarning kreativ faolligini rivojlantirishning nazariy va metodik asoslari yoritilgan. Tadqiqotda o‘quvchilarda ijodiy tafakkurni shakllantirishga xizmat qiluvchi innovatsion metodlar, xususan, divergent fikrlash, S.C.A.M.P.E.R. texnikasi va muammoli vaziyatlarni yaratish usullari tahlil qilingan. Maqolada o‘qish jarayonini mexanik takrorlashdan ijodiy qayta ishlashga o‘tkazish mexanizmlari hamda kreativlikni baholash mezonlari ishlab chiqilgan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, taklif etilgan metodika o‘quvchilarning matn ustida mustaqil va kreativ ishlash qobiliyatini sezilarli darajada oshiradi.