BARQAROR IQTISODIY RIVOJLANISH VA EKOLOGIK OMILLAR: O‘ZBEKISTONDA YASHIL IQTISODIYOTGA O‘TISH ISTIQBOLLARI - Jo‘raboyev Durbek Oybek o‘g’li, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola O‘zbekiston sharoitida yashil iqtisodiyotga o‘tish jarayoni va uning barqaror iqtisodiy rivojlanishga ta’siri masalalarini ilmiy tahlil qiladi. Yashil iqtisodiyot tabiiy resurslardan oqilona foydalanish, ekologik barqarorlikni saqlash va iqtisodiy o‘sishni birlashtiruvchi yondashuv sifatida tushuniladi. Maqolada yashil iqtisodiyotning asosiy tamoyillari, qayta tiklanuvchi energiya manbalarini joriy etish, chiqindilarni boshqarish, resurslardan samarali foydalanish va yangi texnologiyalarni tadbiq etish qarashlari yoritiladi. Shuningdek, O‘zbekiston uchun barqaror rivojlanish va ekologik xavfsizlik omillari, yashil iqtisodiyotga o‘tishda yuzaga kelayotgan muammolar va ularni bartaraf etish bo‘yicha istiqbollari o‘rganiladi. Maqola milliy strategiyalar, statistik ma’lumotlar hamda ilmiy tadqiqotlar asosida tahlil qilinadi va yashil iqtisodiyot siyosatini yanada takomillashtirish bo‘yicha tavsiyalarni o‘z ichiga oladi. Tadqiqot O‘zbekistonning uzoq muddatli barqaror rivojlanish maqsadlariga erishishda ekologik jihatlarni hisobga olgan yondashuvning ahamiyatini ko‘rsatadi.