MADANIY VA ETNIK XUSUSIYATLAR ASOSIDA TALABALARARO KOMMUNIKATSIYA VA IJTIMOIY KO‘NIKMALARNI RIVOJLANTIRISH - Elmurodova Aziza Suvon qizi, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Maqola etnopsixologik omillarning talabalarning ijtimoiy axborot kompetentligini shakllantirishdagi rolini tahlil qiladi. Etnopsixologik omillar milliy qadriyatlar, an’analar, urf-odatlar, guruhiy identifikatsiya va madaniy tajriba orqali talabalarning axborotni qabul qilish, tahlil qilish va baholash qobiliyatiga ta’sir ko‘rsatadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, talabalarning etnopsixologik bilimlari va madaniy ongining rivojlanishi ijtimoiy axborotga tanqidiy munosabatni, tolerantlikni va samarali muloqot qobiliyatini oshiradi. Shu bilan birga, etnopsixologik yondashuvlar talabalarning mustaqil fikrlash, qaror qabul qilish va ijtimoiy mas’uliyatini shakllantirishda muhim ahamiyatga ega. Oliy ta’lim jarayonida etnopsixologik metodlar va interaktiv pedagogik texnologiyalarni qo‘llash talabalar ijtimoiy axborot kompetentligini rivojlantirishda samarali vosita bo‘lib xizmat qiladi.