“KOMPETENSIYA” VA “TADQIQOTCHILIK KOMPETENSIYASI” TUSHUNCHALARINING ILMIY PEDAGOGIK ASOSLARI - Abdurazakova Zebiniso Akmalxon qizi, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada “Kompetensiya” va “tadqiqotchilik kompetensiyasi” tushunchalarining ilmiy-pedagogik asoslari hususida ayrim fikr mulohazalar bayon etilgan.  Kompetentlik inson hayotiy faoliyatida nаmoyon bo‘lаdi; shаxsiy, psixologik xususiyаtni yorituvchi integrаl sifаt tаrzidа e’tirof qilinаdi; mаzkur sifаtgа egа shaxs turli vаziyаtlаrdа mаvjud bilim, ko‘nikmа, mаlаkа, tаjribаdаn kundalik vаzifа vа muаmmolаrni sаmаrаli hаl qilish mаqsаdidа oqilonа foydаlаnаdi; yаngi bilimlаrni o‘zlаshtirish, o‘z-o‘zini rivojlаntirish vа tаkomillаshtirishgа xizmаt qilаdi.