(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada badiiy gimnastikada baholash tizimi va texnik tayyorgarlikning evolyutsiyasi tarixiy, nazariy hamda metodik jihatdan kompleks tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida ushbu sport turining shakllanish bosqichlari, estetik va texnik komponentlarning rivojlanishi, shuningdek, baholash mezonlarining takomillashuvi ilmiy asosda yoritiladi. Ayniqsa, an’anaviy 10 ballik tizimdan zamonaviy ko‘p komponentli baholash tizimiga o‘tish jarayoni, uning sportchilarning tayyorgarlik darajasi va mashg‘ulot metodikasiga ta’siri tahlil etiladi. Shuningdek, Xalqaro gimnastika federatsiyasi (FIG) tomonidan joriy etilgan zamonaviy qoidalar asosida texnik murakkablik, ijro sifati va badiiy ifodaning o‘zaro uyg‘unligi ilmiy jihatdan asoslab beriladi. Maqolada badiiy gimnastikaning globalizatsiya sharoitida rivojlanish tendensiyalari hamda uning metodik va pedagogik ahamiyati ham ochib berilgan.