AKSIZ SOLIG’INING IQTISODIY MOHIYATI VA IJTIMOIYIQTISODIY AHAMIYATINI OSHIRISH YO‘LLARI - Abdurasulov Murodjon (Ustozlar uchun, 2025)
Iqtisodiy mohiyatiga qarab soliqlar bevosita va bilvosita soliqlarga bo’linadi. Bilvosita soliqlarni huquqiy to’lovchilari mahsulot (ish, xizmat)ni yuklab yuboruvchilar hisoblanadi. Lekin soliq og’irligini haqiqatan ham byudjetga to’lovchilari tovar ish, xizmatni iste’mol qiluvchilardir, ya’ni egri soliqlarning barchasi bevosita iste’molchilar zimmasiga tushadi. Bu soliqlar tovar (ish, xizmat) qiymati ustiga qo’shimcha ravishda qo’yiladi