(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada boshlang‘ich ta’limda o‘qish savodxonligini shakllantirishning pedagogik va psixologik asoslari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda o‘qish savodxonligi murakkab kognitiv faoliyat sifatida yoritilib, uning tarkibiy qismlari – matnni tushunish, tahlil qilish, xulosa chiqarish va baholash jarayonlari asoslab berilgan. Shuningdek, shaxsga yo‘naltirilgan, faoliyatga asoslangan va kompetensiyaviy yondashuvlarning o‘rni ochib berilgan. Psixologik jihatdan esa bilish jarayonlari, motivatsiya, emotsional holat va individual xususiyatlarning ta’lim samaradorligiga ta’siri ko‘rsatib o‘tilgan. Amaliyotda uchraydigan muammolar tahlil qilinib, ularni bartaraf etish bo‘yicha ilmiy asoslangan xulosalar ishlab chiqilgan.