(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada jamoviy o‘yinlar jarayonida shakllanadigan muvaffaqiyat tajribasining bolalarda mas’uliyat hissini rivojlantirishdagi pedagogik ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqotda o‘yin faoliyatining bolalarning ijtimoiylashuvi, emotsional rivojlanishi hamda jamoada ishlash ko‘nikmalariga ta’siri ilmiy manbalar asosida yoritilgan. Xususan, jamoviy o‘yinlar orqali bolalarda o‘z vazifasini anglash, qaror qabul qilish, natijaga javobgarlik hissini shakllantirish jarayonlari tahlil etiladi. Zamonaviy pedagogik tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, o‘yin asosidagi ta’lim bolalarning motivatsiyasi, ijtimoiy faolligi va emotsional barqarorligini oshirishda samarali vosita hisoblanadi . Shuningdek, an’anaviy va zamonaviy o‘yinlar bolalarda ijtimoiy xulq-atvor, hamkorlik va jamoaga tegishlilik hissini kuchaytirishi aniqlangan. Jamoviy o‘yinlarni tashkil etishning metodik jihatlari, muvaffaqiyat tajribasini yaratish mexanizmlari hamda mas’uliyat hissini rivojlantirishdagi o‘rni yoritilgan. Tadqiqot natijalari jamoviy o‘yinlar bolalarda mas’uliyat, intizom, o‘z-o‘zini nazorat qilish va ijtimoiy moslashuv kabi muhim sifatlarni shakllantirishda muhim pedagogik vosita ekanligini ko‘rsatadi.