(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada yapon tilidagi ね, よ va さ pragmatik yuklamalarini o‘zbek tilida so‘zlashuvchi talabalarga o‘qitishning metodik modeli tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi mazkur yuklamalarning nutqdagi funksional va pragmatik xususiyatlarini aniqlash hamda ularni o‘qitishda uchraydigan qiyinchiliklarni bartaraf etishga qaratilgan samarali yondashuvni ishlab chiqishdan iborat. Tadqiqot davomida o‘zbek tilining kommunikativ xususiyatlari bilan yapon tilidagi pragmatik vositalar qiyosiy tahlil qilindi. Aniqlanishicha, o‘zbek tilida mazkur yuklamalarga to‘g‘ridan-to‘g‘ri mos keladigan shakllar mavjud emasligi sababli talabalar ularning ma’no nozikliklarini to‘liq anglashda qiyinchilikka duch keladi. Natijada nutq grammatik jihatdan to‘g‘ri bo‘lsa-da, tabiiylik darajasi pasayadi. Maqolada eshitish mashqlari, vaziyatli muloqot va rolli o‘yinlar asosida ishlab chiqilgan bosqichma-bosqich metodik model taklif etiladi. Ushbu model pragmatik kompetensiyani shakllantirishga xizmat qiladi hamda yapon tilini o‘qitish amaliyotida qo‘llanishi mumkin bo‘lgan samarali yondashuv sifatida tavsiya etiladi.