(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur annotatsiyada diqqatni boshqarish va sezgini rivojlantirishning ilmiy asoslari qisqacha yoritiladi. Diqqatning ixtiyoriy va ixtiyorsiz turlari hamda uning bilish jarayonlaridagi ahamiyati tahlil qilinadi. Sezgi tashqi muhitni aks ettiruvchi dastlabki bosqich sifatida ko‘rib chiqilib, uning nerv tizimi va miya faoliyati bilan bog‘liqligi ochib beriladi. Shuningdek, diqqatni samarali boshqarish (konsentratsiyani oshirish, chalg‘ituvchi omillarni kamaytirish) va sezgini rivojlantirish (kuzatuvchanlikni kuchaytirish, sensor mashqlar) usullari qisqacha bayon etiladi. Ushbu jarayonlarning o‘quv va kundalik faoliyatdagi ahamiyati alohida ta’kidlanadi.