(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada hadis matnshunosligining fundamental muammolaridan biri – matnlardagi sinonimiya va variantlilik hodisasi Imom Buxoriyning “Al-Jome’ as-sahih” asari misolida lingvistik tahlil qilinadi. Islom tilshunosligi va xususan, hadis terminologiyasida “الرواية بالمعنى” (hadisni ma’nosi bilan naql qilish) tamoyilining leksik-semantik oqibatlari va matn shakllanishiga ta’siri o‘rganiladi. Maqolada turli boblarda kelgan ma’nodosh fe’llar va otlarning kontekstual o‘ziga xosliklari, ularning nozik semantik farqlari hamda arab tili lahjalari bilan bog‘liqligi ilmiy asoslab beriladi.