FONETIKANING TO‘RT ASPEKTI: NAZARIY VA AMALIY TAHLIL (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada tilshunoslikning muhim sohasi – fonetikaning to‘rt aspekti: akustik, artikulyator, pertseptiv (eshitish) va funksional (fonologik) jihatlari tahlil qilinadi. Ushbu aspektlar nutq tovushlarini turli nuqtai nazardan o‘rganish imkonini beradi. Maqolada har bir aspektning nazariy asoslari, o‘rganish obyektlari, tadqiqot usullari hamda ularning amaliy ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, fonetikaning ushbu to‘rt aspekti o‘zbek tili misolida tahlil qilinib, ularning bir-biri bilan bog‘liqligi ko‘rsatilgan. Xulosa qismida fonetikaning to‘rt aspektini kompleks o‘rganish nutq tovushlarini to‘liq tushunish, til o‘qitish, nutq terapiyasi va sun’iy intellekt texnologiyalari uchun muhim ekanligi ta’kidlanadi.