REANIMATSIYADA MULTIMODAL ANESTEZIYA QO‘LLANILISHINING AFZAL TOMONLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada reanimatsiya (intensiv terapiya) bo‘limida multimodal anesteziya va analgeziya konsepsiyasining nazariy asoslari, qo‘llash prinsiplari hamda uning klinik afzalliklari keng yoritilgan. Multimodal anesteziya turli ta’sir mexanizmlariga ega bo‘lgan dorilarni birgalikda qo‘llash orqali og‘riqni samarali nazorat qilishga asoslangan zamonaviy yondashuv hisoblanadi. Maqolada ushbu usulning opioidlarni kamaytirishdagi o‘rni, bemorlarning gemodinamik barqarorligini saqlash, reanimatsiyada yotish muddatini qisqartirish va asoratlar profilaktikasidagi ahamiyati ilmiy dalillar asosida tahlil qilinadi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, multimodal yondashuv og‘riqni samarali kamaytirish bilan birga opioidga bog‘liq nojo‘ya ta’sirlarni sezilarli darajada kamaytiradi hamda bemorlarning tiklanish jarayonini tezlashtiradi.