KULOLCHILIK TERMINOLOGIYASINING LEKSIKOGRAFIK TALQINI VA UNING ILMIY AHAMIYATI (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada o‘zbek tilidagi kulolchilik terminlarining leksikografik talqini ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Unda kulolchilikka oid terminlarning shakllanish manbalari, semantik tuzilishi, lug‘atlarda ifodalanish darajasi hamda ularning izohlanish tamoyillari o‘rganiladi. Shuningdek, terminlarning izohli, ikki tilli va sohaviy lug‘atlarda berilish xususiyatlari qiyosiy tahlil asosida yoritiladi.Maqolada kulolchilik terminlarining leksik tizimdagi o‘rni, ularning milliy-madaniy xususiyatlari hamda kasb-hunar leksikasiga xos belgilar ochib beriladi. Leksikografik talqin jarayonida terminlarning aniqligi, qisqaligi va bir ma’noliligi kabi asosiy mezonlar muhim ahamiyat kasb etishi asoslab beriladi.