IOT TIZIMLARIDA MIKROKONTROLLERLAR VA BIR PLATALI KOMPYUTERLARNING QO‘LLANILISHI VA SAMARADORLIGINI TAHLIL QILISH (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada Internet of Things (IoT) tizimlarida qo‘llaniladigan mikrokontrollerlar va bir platali kompyuterlarning funksional imkoniyatlari hamda texnik xususiyatlari tahlil qilinadi. IoT tizimlarida ma’lumotlarni yig‘ish, qayta ishlash va uzatish jarayonlari uchun turli apparat platformalaridan foydalaniladi. Tadqiqot davomida mikrokontrollerlar va bir platali kompyuterlarning energiya samaradorligi, hisoblash quvvati, ishlash tezligi va qo‘llanish sohalari taqqoslab o‘rganildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, mikrokontrollerlar kam energiya sarfi bilan ajralib turadi va sensor tugunlari uchun samarali hisoblanadi, bir platali kompyuterlar esa yuqori hisoblash imkoniyatlari tufayli murakkab IoT tizimlarida qo‘llash uchun qulay hisoblanadi. Tadqiqot natijalari IoT tizimlarini loyihalash jarayonida optimal apparat platformasini tanlashda muhim ahamiyatga ega.