TERI-TANOSIL INFEKSIYALARI: ZAXM, SOʻZAK QOʻZGʻATUVCHILARINING TAVSIFI VA TASHXISI (Ustozlar uchun, 2026)
Teri-tanosil infeksiyalari zamonaviy tibbiyotda keng tarqalgan, klinik jihatdan muhim va ko‘pincha surunkali kechuvchi kasalliklar qatoriga kiradi. Ushbu kasalliklar asosan zamburug‘li etiologiyaga ega bo‘lib, ularning asosiy qo‘zg‘atuvchilari dermatofitozlarni keltirib chiqaruvchi Trichophyton, Microsporum, Epidermophyton avlodlari hamda opportunistik infeksiyalarni yuzaga keltiruvchi Candida albicans va boshqa Candida turlari hisoblanadi. Mazkur ilmiy maqolada zaxm (dermatofitozlar) va so‘zak (kandidiyaz) infeksiyalarining etiologiyasi, epidemiologiyasi, patogenezi, klinik kechishi, laborator tashxis usullari va davolash tamoyillari kompleks tarzda o‘rganilgan.