TILDA OMONIMLARNI O‘RGANISHNING NAZARIY ASOSLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada tilda omonimlarni o‘rganishning nazariy asoslari yoritiladi. Omonimiya tilshunoslikdagi muhim hodisa bo‘lib, shakli bir xil, ammo ma’nolari turlicha bo‘lgan so‘zlarni o‘z ichiga oladi. Maqolada omonimlarning turlari, jumladan leksik va grammatik omonimlar tahlil qilinadi hamda ularning til tizimi va muloqotdagi o‘rni ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, omonimlarning tarjima, til o‘rganish va talqin jarayonida yuzaga keltiradigan muammolari tahlil qilinadi. Turli tilshunos olimlarning omonimlarni tasniflash va izohlashga oid qarashlari ham yoritilgan. Tadqiqot natijalari omonimiyani chuqur o‘rganish til kompetensiyasini oshirishda muhim ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi. Zamonaviy davr fan va texnikaning jadal rivojlanishi bilan xarakterlanadi, bu esa turli ilmiy sohalarda faoliyat yuritayotgan turli mamlakat olimlari o‘rtasida axborot almashinuvi va uni qayta ishlash tizimini takomillashtirish zaruratini keltirib chiqaradi.