"SAMARQAND MILLIY LIBOSLARI MAJMUASI" (Ustozlar uchun, 2026)
Samarqand liboslari tarixi, xalq hayotining boshqa jihatlari singari, shaharning uzoq va murakkab tarixida aks etgan. Samarqand bir necha bor bosqinchilik va vayronagarchiliklarga duchor bo'lgan. Chingizxon qo'shinlari tomonidan Samarqandning vayron qilinganligi yaxshi ma'lum. Temur hukmronligi davrida shahar gullab-yashnagan va uning aholisi turli mamlakatlardan ko'chirilgan va boshqa guruhlar hisobiga to'ldirilgan bo'lsa, ularning ba'zilari shubhasiz bu yerga joylashib, hunarmandlar mahalliy aholi bilan qo'shilib ketgan bo'lsa, XVIII- asrda Samarqand bir qator baxtsizliklar va ofatlar bilan to'lib-toshgan1. “Shahar tanazzul davrini boshdan kechirdi va yaroqsiz holga keldi. Biroq, 19-asr boshlariga kelib u tiklandi va ikkinchi yarmida, O'rta Osiyo Rossiya tomonidan qo'shib olingandan so'ng, u sezilarli darajada o'sdi”2.