BOZOR IQTISODIYOTIDA MATEMATIK MODELLAR ROLI (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur ilmiy maqola bozor iqtisodiyotida matematik modellar roli va ularning iqtisodiy jarayonlarni tahlil qilishdagi ahamiyatini o‘rganishga bag‘ishlangan. Matematik modellar iqtisodiy hodisalarni soddalashtirilgan shaklda ifodalash, ularni tahlil qilish, prognozlash va optimallashtirish imkonini beradi. Maqolada talab va taklif modellari, optimallashtirish masalalari, risklarni baholash hamda iqtisodiy o‘sishni modellashtirish masalalari yoritilgan. Zamonaviy iqtisodiy sharoitda matematik modellashtirishning amaliy ahamiyati ochib berilgan.