HADIS ILMINING IJTIMOIY-MA’NAVIY HAYOTGA TA’SIRI. (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu ishda hadis ilmining Movarounnahr ijtimoiy-ma’naviy hayotiga ko‘rsatgan ta’siri ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda hadislarning axloqiy tarbiya, ijtimoiy adolat, huquqiy tizim, iqtisodiy munosabatlar, ta’lim va ilm-fan rivoji, oila va jamiyat qadriyatlari hamda bag‘rikenglikni shakllantirishdagi o‘rni yoritilgan. Shuningdek, Imom Buxoriy, Imom Termiziy va Imom Dorimiy kabi buyuk muhaddislarning ilmiy merosi va ularning asarlari asosiy manba sifatida ko‘rib chiqilgan.Ishda hadis ilmining Movarounnahr jamiyatida ma’naviy muhitni mustahkamlash, ijtimoiy adolat va tenglik tamoyillarini qaror toptirish hamda ilm-fan taraqqiyotiga xizmat qilgani asoslab berilgan. Bundan tashqari, hadis ilmining zamonaviy O‘zbekiston ma’naviy hayotidagi ahamiyati ham yoritilgan.Tadqiqot natijalari hadis ilmining nafaqat diniy, balki keng ijtimoiy va madaniy hayotga chuqur ta’sir ko‘rsatganini ko‘rsatadi.