“BAROKKO DAVRI MUSIQASINING TONALLIK VA GARMONIYA TIZIMINING SHAKLLANISHI” (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada Barokko davri musiqasida tonallik va garmoniya tizimining shakllanish jarayoni ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda modallik tizimidan major-minor tonallik tizimiga o‘tishning tarixiy omillari, basso continuo amaliyotining garmonik tafakkur rivojiga ta’siri, funksional garmoniya tamoyillarining vujudga kelishi hamda tonika, subdominanta va dominanta funksiyalarining shakllanishi yoritilgan. Shuningdek, temperatsiya tizimining rivojlanishi, modulatsiya usullarining takomillashuvi va Barokko bastakorlarining ushbu jarayondagi o‘rni tahlil etilgan. Tadqiqot natijasida Barokko davrida shakllangan tonallik va garmoniya tizimi keyingi Klassitsizm hamda Romantizm davri musiqasining nazariy asosini tashkil etgani aniqlangan.