ABDULLA ORIPOV LIRIKASIDA OʻZBEK AYOLI VA MILLIY RUH UYGʻUNLIGI (Ustozlar uchun, 2026)
Jahon adabiyotshunosligida badiiy adabiyot umuminsoniylik xarakterida boʻlsa-da, tag zamirida muayyan xalqning ruhini ifodalashi, poetik mazmun, poetik shakl va poetik obraz ana shu maqsadga xizmat qilishi lozim. Bu borada atoqli shoir Abdulla Oripov ijodi alohida ahamiyat kasb etadi. Uning ilk sheʼrlaridanoq boʻrtib koʻringan va keyingi ijodiy takomilida qudratli bir qanot boʻlib xizmat qilgan milliylik, millatga xos boʻlgan tuygʻularni oʻzida mujassamlashtira olgan xalqning ruhidir. Ushbu maqolada shoir sheʼrlarida singil, momo va kampir obrazlarida milliy ruh ifodasi xususida bahs yuritiladi.