JAMILA ERGASHEVANING “JAZO” HIKOYASIDA OBRAZLAR POETIKASI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy o‘zbek adabiyotining taniqli vakillaridan biri Jamila Ergashevaning “Jazo” hikoyasidagi obrazlar tizimi, ularning badiiy vazifasi va yozuvchi mahorati tahlil qilinadi. Hikoyada inson taqdiri, mehr-oqibat, sabr, fidoyilik, jamiyatdagi illatlar, xususan, giyohvandlik kabi ijtimoiy muammolar obrazlar orqali ochib berilgan. Asarda Oysha xola, Robiya, Robiyaning ukasi va boshqa qahramonlar hayotiyligi, ruhiy kechinmalari, ichki dunyosi bilan ajralib turadi. Muallif har bir obraz orqali insonning ma’naviy qiyofasini, yaxshilik va yomonlik o‘rtasidagi kurashni ko‘rsatadi. Hikoyadagi obrazlar poetikasi voqealar rivoji, psixologik tasvir, dialog va ramziy detallar yordamida yaratilgan.