ИРРИГАЦИЯ СУВ ОМБОРИ КОСАСИДАГИ СУВ СИФАТИНИНГ ЁМОНЛАШУВИ ТАҲЛИЛЛАРИ (Ustozlar uchun, 2026)
Сув омборини ишлатишнинг ишончлилигини таъминлашда бошқа тадбирлар қаторида атроф-муҳит, шу жумладан сув муҳофазаси тадбирлари ҳам муҳим аҳамиятга эга.Сув омборининг эксплуатацияси даврида ҳавзадаги сувнинг ҳолати (сув доимо чайқалиши натижасида қирғоқларнинг ювилиши) ва сифатини ўзгариши (сув агрессивлигини ошиши, сув юзасида турли чиқиндиларнинг сузиб юриши, лойқанинг ортиши ва бошқа) натижасида сув омбори гидротехник иншоотларида маълум ўзгаришлар юзага келиб ишончлилик даражасини пасайишига олиб келиши мумкин.Шунинг учун сув омбори ва унинг атрофидаги ҳудудларда ўзига хос назорат қилувчи ва чекловчи сув муҳофазаси тадбирлари белгиланади. Ушбу тадбирлар орасида сув омборининг сув муҳофазаси зонасини ташкил этиш алоҳида аҳамиятга эга бўлиб, у сув омбори атрофидаги ҳудудда хўжалик фаолиятини юртиш тартиб қоидаларини белгилаб беради.