XIX ASR OXIRIDA BUXORO–CHORJO‘Y HUDUDLARIDA HOFIZLIK, BAXSHICHILIK VA DOSTONCHILIK AN’ANALARINING RIVOJI (Ustozlar uchun, 2026)
Maqolada XIX asr oxirida Buxoro–Chorjo‘y hududlari o‘rtasidagi madaniy aloqalarning asosiy yo‘nalishlari tahlil qilingan. Savdo munosabatlari, temir yo‘l qurilishi, ilm-fan, ta’lim, adabiyot, musiqa, hunarmandchilik va diniy-ma’rifiy aloqalarning madaniy taraqqiyotga ta’siri yoritilgan. Shuningdek, hofizlik, baxshichilik va dostonchilik an’analarining rivojlanishi, ularning ikki hudud xalqlari o‘rtasidagi ma’naviy yaqinlashuvga qo‘shgan hissasi ilmiy manbalar asosida tahlil etilgan. Tadqiqot natijalari Buxoro va Chorjo‘y o‘rtasidagi madaniy munosabatlarning Markaziy Osiyo madaniy merosi rivojida tutgan muhim o‘rnini ko‘rsatadi.