TIJORAT BANKLARIDA MAJBURIYATLAR HISOBI VA AUDITINI TAKOMILLASHTIRISH YO’LLARI (ATB BIZNESNI RIVOJLANTIRISH BANKI MISOLIDA) - To’xtayev Furqat Boxodirovich (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada banklar faoliyatida muhim o‘rin tutuvchi majburiyatlar hisobi va ularni audit qilish tizimining nazariy va amaliy jihatlari o‘rganilgan. Unda tijorat banklarining moliyaviy barqarorligini ta’minlash, majburiyatlar tuzilmasini tahlil qilish, buxgalteriya hisobi standartlariga mos ravishda hisob yuritishni tashkil etish va nazorat mexanizmlarini takomillashtirish masalalari yoritilgan. Ishda O‘zbekiston tijorat banklari bo‘yicha statistik ma’lumotlar asosida majburiyatlar tarkibi va dinamikasining tahlili o‘tkazilib, ularning to‘g‘ri va shaffof hisobini yuritish bo‘yicha takliflar ishlab chiqilgan. Shuningdek, auditi monitoring qilishda qo‘llaniladigan ko‘rsatkichlar va baholash mexanizmlari ishlab chiqilgan bo‘lib, ilmiy va amaliy nuqtayi nazardan dolzarblikka ega.