QON FIZIOLOGIYASI - Abdiyeva Sevich; Nodirshoyeva Zulfiya; Baxronova Diyora (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya: Mazkur ishda qon fiziologiyasi va uning organizmdagi hayotiy ahamiyati yoritilgan. Qonning asosiy tarkibiy qismlari - plazma va shaklli elementlarning vazifalari, ularning transport, himoya, regulyator hamda homeostatik faoliyatlari ko’rib chiqildi. Eritrotsitlarning gaz almashinuvini ta’minlashdagi, leykotsitlarning immun tizimidagi, trombotsitlarning esa gemostaz jarayonidagi o’rni tahlil qilindi. Qonning fizik-kimyoviy xususiyatlari (pH, osmotik bosim, ivuvchanlik va gaz tarkibi) organizmning sog’lom faoliyati uchun muhim ko’rsatkichlar ekani asoslab berildi. Shunday qilib, qon fiziologiyasi tiriklikning eng muhim omillaridan biri sifatida butun organizm faoliyatining uyg’un ishlashini ta’minlaydi.