АММОНИЙ ФОСФАТ ВА НООРГАНИК ТУЗЛАР ИШТИРОКИДА АНТИПИРЕН ПРЕПАРАТЛАР ОЛИШ ЖАРАЁНИНИНГ ФИЗИК-КИМЁВИЙ АСПЕКТЛАРИ - Абдурахманов Ғ.,; Нэъматжонов Д., (World Scientific Research Journal, 2025)
Тўқимачилик матолари ёнғин хавфини камайтириш учун турли таркибдаги ноорганик ва органик бирикмалардан фойдаланилади. Улар орасида галогенли ва фосфорли бирикмалар тўғрисида атрофлича изланишлар олиб борилган. Сўнгги йилларда ёнғин ҳимояси воситаларининг экологик хавфсизлиги масалаларига алоҳида эътибор қаратилмоқда. Жумладан, илгари фойдаланилган, таркибида хлор ва бром элементлари мавжуд ёнғин сусайтирувчи моддалари ўрнига янги турдаги антипиренлар яратишга йўналтирилган илмий тадқиқот ишларига эътибор берилмоқда. Шунга қарамасдан, турли таркибли матоларнинг ёнишини секинлаштирувчи ва заҳарсиз янги самарали препаратлар ишлаб чиқиш ўзининг долзарблигини сақлаб қолмоқда.