TIJORAT BANKLARIDA DEBITORLIK QARZLARINI HISOBGA OLISH VA AUDITINI TASHKIL QILISHNING NAZARIY ASOSLARI - Qayumov Qudratjon Kimsanboyevich, (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya: Ushbu tezisda tijorat banklarida debitorlik qarzdorlik hisobi va auditini  takomillashtirish  jarayoniga  chuqurroq  yondashiladi.  Dastlab,  debitorlik qarzdorlikning bank aktivlari tarkibidagi oʻrni va uning tijorat banklarining umumiy moliyaviy  koʻrsatkichlariga  taʻsiri  yoritiladi.  Shu  jumladan,  ushbu  qarzdorliklar bankning nafaqat ichki, balki tashqi moliyaviy muvozanatini taʻminlashda ham muhim ahamiyatga ega ekani taʻkidlanadi. Maqolada tijorat banklarida debitorlik qarzdorlikni hisobga  olishda  uchraydigan  asosiy  muammolar,  jumladan,  qarzdorlikning  aniq  va toʻliq hisobga olinmasligi, toʻlov qobiliyati past boʻlgan qarzdorlar bilan ishlashdagi qiyinchiliklar  va  kredit  risklarini  samarali  boshqarishda  kamchiliklar  tahlil  qilinadi. Shuningdek, bu muammolarni hal qilish uchun zamonaviy texnologiyalarni joriy etish va hisob jarayonlarini avtomatlashtirish zarurati asoslab beriladi.