(untitled) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ushbu maqolada hujayrada DNK molekulalari, asosan yadroda, uning tarkibidagi xromosomalarda joylashganligi va mana shu strukturalarda sintezlanishi kabi jarayonlar, DNK molekulasi ikki zanjirdan tuzilgan qo‘sh spiral bo‘lganidan uning sintezi shu qo‘sh spiralni yaratishdan iboratligi, bu zanjirlar bir-biriga to‘la komplementar va mos, biri ikkinchisini to‘ldirib turishi kabi bo’ladigan jarayonlar tahlil qilinadi.RNK asosan yadroda sintezlanib, RNK DNK molekulasidagi nukleotidlar tartibi shaklida yozilgan informatsiyani ko‘chirib olib bu jarayon transkripsiya – ko‘chirib yozish deyilishi kabi holatlar ko’rib chiqiladi.Bundan tashqari ushbu maqolada oqsil sintezi ribosomalarda kechishi, ribosomalarda DNKdan olingan informatsiya asosida kodlash mexanizmiga muvofiq amalga oshirilishi kabi holatlar ko’rib chiqib tahlil qilinadi.