(untitled) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
OpenAI tomonidan 2022-yil 30-noyabrda chiqarilgan umumiy maqsadli suhbat chatboti ChatGPT jamiyatning har bir sohasiga ta’sir ko’rsatishi kutilmoqda. Biroq, ushbu NLP vositasining ta’limga ta’siri noma’lum. Bunday ta’sir juda katta bo’lishi mumkin, chunki ChatGPT imkoniyati ta’limiy o’quv maqsadlari, o’quv faoliyatlari hamda baholash va baholash amaliyotlarida o’zgarishlarga olib kelishi mumkin. Ushbu tadqiqot ChatGPT’ni "Ta’lim uchun sun’iy intellekt" nomli ilmiy maqola yozish uchun pilotlashtirish orqali o’tkazildi (A ilovasiga qarang). Pilot natija shuni ko’rsatadiki, ChatGPT tadqiqotchilarga izchil, (qisman) aniq, ma’lumotli va tizimli maqola yozishda yordam bera oladi. Yozuv juda samarali (2-3 soat) va muallifning professional bilimlari juda cheklangan. Foydalanuvchi tajribasiga tayangan holda, ChatGPT va shunga o’xshash AI vositalarining ta’limga ta’siri haqida o’ylayman. Maqola o’quv maqsadlarini o’zgartirishni taklif qilish bilan yakunlanadi — o’quvchilar AI vositalaridan fan sohasidagi vazifalarni bajarishda foydalanishlari kerak va ta’lim umumiy ko’nikmalardan ko’ra ijodkorlik va tanqidiy fikrlashni rivojlantirishga qaratilishi kerak. O’quv maqsadlariga erishish uchun tadqiqotchilar sun’iy intellekt bilan bog’liq o’quv vazifalarini loyihalashlari kerak, bu esa talabalarni real dunyo muammolarini hal qilishga jalb qiladi. ChatGPT shuningdek, talabalar baholash vazifalarini tashqariga topshirishi mumkinligi haqida xavotir uyg’otadi. Ushbu maqola shuni xulosa qiladiki, AI o’rnini bosa olmaydigan ijodkorlik va tanqidiy fikrlashga e’tibor qaratish uchun yangi baholash formatlari zarur.