(untitled) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada markaziy Osiyo davlatlari — Qozog‘iston, O‘zbekiston, Qirg‘iziston, Tojikiston va Turkmaniston o‘rtasidagi savdo integratsiyasi darajasini ekonometrik usullar yordamida baholaydi. 2005–2025-yillar oralig‘idagi panel ma’lumotlar asosida gravitatsiya modeli qo‘llanildi. Tadqiqotda YAIM, aholi soni, geografik masofa, valyuta kursi va mintaqaviy hamkorlik omillari savdo hajmiga ta’siri tahlil qilindi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, iqtisodiy hajm va siyosiy yaqinlashuv savdo integratsiyasiga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi, infratuzilma va logistika cheklovlari esa salbiy omil sifatida namoyon bo‘ladi. Tadqiqot natijalari mintaqaviy iqtisodiy siyosatni takomillashtirish uchun muhim xulosalar beradi.