O‘ZBEKISTONDA SHAMOL ENERGETIKASINI RIVOJLANTIRISHNING TEXNIK-IQTISODIY VA EKOLOGIK TAHLILI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2025)
Ushbu maqolada Oʻzbekistonning 2030–2050 yillarga moʻljallangan barqaror energetika strategiyasi doirasida shamol energiyasining rivojlanish istiqbollari ilmiy asosda tahlil qilinadi. Mamlakatda mavjud shamol resurslari, hududlar boʻyicha potensial taqsimoti, amaldagi va rejalashtirilgan yirik shamol elektr stansiyalari loyihalari oʻrganiladi. Shuningdek, shamol energiyasining milliy elektr tarmogʻiga integratsiyasi, texnologik innovatsiyalar, iqtisodiy samaradorlik, energetik xavfsizlik va karbon chiqindilarini qisqartirishga qoʻshayotgan hissasi baholanadi.