JAMOAT OLDIDA NUTQ SO’ZLASH MADANIYATI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2025)
Ushbu maqolada jamoat oldida nutq soʻzlash madaniyatining nazariy asoslari, amaliy ahamiyati hamda uning tarkibiy qismlari keng yoritiladi. Jamoat oldida nutq soʻzlash madaniyati – notiqning fikrni aniq, mantiqan izchil, ravon va ta’sirchan yetkazish mahoratini ifodalovchi murakkab kommunikativ jarayondir. Maqolada notiq nutqining lingvistik (til boyligi, uslub, mantiqiy tuzilish), paralingvistik (ovoz balandligi, tembr, pauza, urgʻu), ekstralingvistik (mimika, jest, holat) jihatlari chuqur tahlil qilinadi. Shuningdek, auditoriya psixologiyasi, tinglovchi bilan muloqot oʻrnatish usullari, nutqning motivatsion va ta’sirchan elementlari alohida o‘rganiladi. Maqolada jamoat oldida nutq soʻzlash jarayonida uchraydigan keng tarqalgan muammolar – hayajon, o‘ziga ishonchsizlik, mavzuni yoritishda chalkashish, vaqtni to‘g‘ri taqsimlay olmaslik kabi holatlar tahlil qilinib, ularni yengishning samarali strategiyalari taklif etiladi. Maqola yakunida jamoat oldida nutq soʻzlash madaniyati shaxsning ijtimoiy faolligini oshirish, yetakchilik fazilatlarini shakllantirish, kasbiy muvaffaqiyatga erishish va samarali kommunikatsiya olib borishda muhim omil ekanligi asoslanadi. Ushbu annotatsiya tadqiqotning mazmuni, maqsadi va ilmiy-amaliy ahamiyatini qisqa, ravshan va aniq tarzda ochib beradi.