PIYELONEFRIT — BUYRAK PARENXIMASI KASALLIGI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2025)
Piyelonefrit buyrak parenximasi va jom-kosacha tizimining infeksion-yallig‘lanish jarayoni bo‘lib, u klinik amaliyotda eng ko‘p uchraydigan buyrak kasalliklaridan biri hisoblanadi. Ushbu maqolada piyelonefritning etiologiyasi, patogenezi, klinik kechishi hamda tashxislash tamoyillari ilmiy jihatdan yoritib berilgan. Shuningdek, kasallikning o‘tkir va surunkali shakllari, ularning morfologik xususiyatlari hamda buyrak funksiyasiga ta’siri tahlil qilingan. Piyelonefritni erta aniqlash va o‘z vaqtida davolash buyrak yetishmovchiligi kabi og‘ir asoratlarning oldini olishda muhim ahamiyatga ega ekanligi asoslab berilgan.