ENDOKARDIT PATOGENEZIDA BAKTERIYALARNING ROLI VA MIKROFLORA HOSIL QILISH XUSUSIYATI. (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2025)
Mazkur ish endokardit patogenezida bakteriyalarning roli va mikroflora (biofilm) hosil qilish xususiyatlarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Ishda bakteriyalarning yurak klapanlariga yopishib, biofilm yaratishi, antibiotiklar va immun tizimga chidamlilikni oshirishi, shuningdek kasallikning surunkali kechishi va davolash murakkabligini kuchaytirishi ta’kidlangan. Tadqiqotda Staphylococcus aureus, Streptococcus viridans va Enterococcus faecalis kabi bakteriyalar eng ko‘p uchraydigan qo‘zg‘atuvchilar sifatida keltirilgan. Shu bilan birga, mikroflorani o‘rganish va biofilm hosil bo‘lish mexanizmlarini tahlil qilish endokarditni samarali davolash va oldini olishda ilmiy va amaliy ahamiyat kasb etishi ta’kidlangan.