“LISON UT-TAYR” DOSTONIDA FAQRU FANO VODIYSI TAVSIFI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2025)
Ushbu maqolada Alisher Navoiy ijodining yuksak namunasi bo‘lgan “Lison ut-tayr” dostonida tasvirlangan Faqru fano vodiysining tasavvufiy-falsafiy mohiyati tahlil qilinadi. Asarda fano va baqo tushunchalarining mazmuni, vahdat ul-vujud g‘oyasi, dengiz va mavj, parvona va sham kabi ramziy obrazlar orqali insonning ruhiy kamolot sari yo‘li yoritiladi. Maqolada Faqru fano vodiysining insonni nafsdan xalos etish, o‘zlikni inkor qilish va mutlaq Haq bilan birlikka yetaklovchi eng oliy bosqich ekani ilmiy-badiiy asosda ochib beriladi.