TEZAURUS TUSHUNCHASI VA UNING LEKSIKOGRAFIK HAMDA KOMPYUTER LINGVISTIKADAGI AHAMIYATI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2025)
Mazkur maqolada tezaurus tushunchasining mohiyati, uning leksikografiya, qishloq xo‘jaligi terminologiyasi, kognitiv tilshunoslik, kompyuter lingvistikasi va sun’iy intellekt tizimlaridagi ahamiyati yoritiladi. Tezauruslar orqali leksik birliklar o‘rtasidagi semantik munosabatlar (sinonimiya, antonimiya, giperonimiya, giponimiya, meronimiya, polisemiya, metafora va metonimiya) tizimli ravishda tahlil qilinadi. Qishloq xo‘jaligi terminlari misolida tezaurusning ilmiy-ta’limiy va amaliy qo‘llanilishi asoslab beriladi. Shuningdek, NLP, mashina tarjimasi va avtomatik matn tahlilida tezauruslarning semantik noaniqliklarni bartaraf etishdagi roli ko‘rsatiladi.