INSHOOTLARNING CHOʻKISHI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2025)
Ushbu akademik maqola inshootlarning choʻkishi fenomeni, uning geotexnik mexanizmlari, sabablari, prognozlash usullari, monitoring texnologiyalari va oqibatlarini kamaytirish strategiyalarini atroflicha tahlil qiladi. Maqola grunt mexanikasi va poydevorlar qurilishidagi fundamental prinsiplardan kelib chiqqan holda, inshootlarning xizmat muddatini va barqarorligini taʼminlashda choʻkishni tushunish va boshqarishning muhimligini taʼkidlaydi. Turli choʻkish turlari, ularni keltirib chiqaruvchi omillar va zamonaviy hisoblash usullari koʻrib chiqiladi. Shuningdek, ilgʻor monitoring texnologiyalari va haddan tashqari choʻkishning oldini olish hamda mavjud zararni bartaraf etish boʻyicha amaliy yondashuvlar muhokama qilinadi. Tadqiqot kelajakdagi izlanishlar uchun yoʻnalishlarni belgilab beradi.