LYOSS VA LYOSSIMON GRUNTLARNING O‘ZBEKISTONDA TARQALISHI. (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2025)
zbekiston hududida lyoss gruntlarining geografik joylashuvi, hosil bo'lish sharoitlari va ularning muhandislik-geologik xususiyatlarini qamrab oladi. Lyosslar O‘rta Osiyoda, xususan, O‘zbekistonda keng tarqalgan bo‘lib, ular asosan eol (shamol) va prolyuvial (vaqtinchalik suv oqimlari) jarayonlari natijasida shakllangan. O‘zbekiston hududida lyoss gruntlarining geografik joylashuvi, hosil bo‘lish sharoitlari va ularning muhandislik-geologik xususiyatlarini qamrab oladi. Lyosslar O‘rta Osiyoda, xususan, O‘zbekistonda keng tarqalgan bo‘lib, ular asosan eol (shamol) va prolyuvial (vaqtinchalik suv oqimlari) jarayonlari natijasida shakllangan.  Gruntlarning yuqori g‘ovakligi, suvga sezgirligi va ayniqsa, namlanganda yuzaga keladigan keskin cho'kish (prosaqoqlik) xususiyatlari tahlil qilingan.