VODORODNING BALMER SERIYASIDAGI Hα, Hβ VA Hγ CHIZIQLARINING TO‘LQIN UZUNLIKLARINI ANIQLASH (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2025)
Ushbu ishda vodorod atomining Balmer seriyasiga kiruvchi Hα, Hβ va Hγ spektral chiziqlarining to‘lqin uzunliklari nazariy formulava tajribaviy o‘lchovlar asosida aniqlangan. Spektrometr orqali olingan amaliy natijalar nazariy qiymatlarga juda yaqin bo‘lib, vodorodning energiya sathlari kvantlanganligini tasdiqlaydi. Ish davomida spektral tahlilning asosiy tushunchalari va difraksion panjaradan foydalanish ko‘nikmalari mustahkamlandi. Spektral tahlil zamonaviy fizikaning asosiy yo‘nalishlaridan biri bo‘lib, moddalar tarkibini aniqlash, yulduzlar atmosferasini o‘rganish, plazma fizikasi, atom energiyasi sathlari va kvant mexanikasi qonuniyatlarini tasdiqlashda beqiyos ahamiyatga ega.