FARMATSEVTIK ATAMASHUNOSLIK. FARMATSEVTIK ATAMALARNI YASASH USULLARI. RETSEPT YOZISH TARTIBI VA MEXANIZMI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ushbu maqola farmatsevtik terminologiyaning nazariy va amaliy asoslarini, uning shakllanish tarixi, asosiy yasash usullari hamda retsept yozishning xalqaro standartlarga asoslangan tartibini yoritadi. Lotin va qadimgi yunon tillarining farmatsevtika terminologiyasidagi yetakchi o‘rni, affiksal, sintetik va qisqartma usullari orqali atamalar yaratish mexanizmlari tahlil qilinadi. Retseptning struktura qismlari, yozish qoidalari, xalqaro patentlanmagan nomlar (INN) tizimi va xatolarni kamaytirish masalalari ko‘rib chiqiladi. Maqola O‘zbekiston Respublikasi Davlat farmakopeyasi va zamonaviy farmatsevtik amaliyot kontekstida lotin tilining ahamiyatini ta’kidlaydi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, standartlashtirilgan terminologiya dori vositalaridan xavfsiz foydalanish va xalqaro hamkorlikni ta’minlashda muhim ahamiyatga ega.