ISHEMIK INSULTDAN KEYINGI KOGNITIV VA MOTOR NEYROREABILITATSIYANING GENDER XUSUSIYATLARI VA YARIMSHARLARARO ASIMMETRIYA BILAN BOG‘LIQLIGI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Zamonaviy angionevrologiyada insultdan keyingi tiklanish jarayoniga individual yondashuv (personallashgan tibbiyot) ustuvor yo‘nalish hisoblanadi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, miyaning funktsional asimmetriyasi (lateralizatsiya) va bemorning jinsi neyroplastiklik mexanizmlariga turlicha ta’sir ko‘rsatadi. Biroq, motor va kognitiv defitsitning tiklanish dinamikasida gender omili va yarimshar lokalizatsiyasining o‘zaro korrelyatsiyasi magistrlik darajasida chuqurroq tizimlashtirishni talab etadi.