“YASHIL” IQTISODIYOT SHAROITIDA RAQAMLI TRANSFORMATSIYA VA RESURS SAMARADORLIGINI OSHIRISH MEXANIZMLARI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Maqolada yashil iqtisodiyot sharoitida raqamli transformatsiyaning resurs samaradorligini oshirishdagi roli tahlil qilingan. IEA, OECD va UNEP ma’lumotlariga ko‘ra, raqamli texnologiyalar energiya sarfini 15–20 %, chiqindilarni esa 25 % gacha kamaytiradi. O‘zbekiston misolida “Raqamli O‘zbekiston – 2030” strategiyasi doirasida korxonalarda samaradorlik 16 % oshgan. Raqamli transformatsiya iqtisodiy o‘sish, ekologik barqarorlik va resurs tejamkor ishlab chiqarishning asosiy mexanizmi sifatida namoyon bo‘lmoqda.