OLIY O‘QUV YURTI TALABALARINING MULOQOT QOBILIYATLARINI RIVOJLANTIRISHGA TA’SIR ETUVCHI IJTIMOIY VA PSIXOLOGIK OMILLAR (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Mazkur tadqiqotda oliy o‘quv yurti talabalarining muloqot qobiliyatlarini rivojlantirish jarayoniga ta’sir etuvchi ijtimoiy va psixologik omillar ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda talabalarning shaxslararo muloqotda namoyon bo‘ladigan xulq-atvori, ijtimoiy muhit, ta’lim jarayoni, jamoa bilan ishlash tajribasi hamda psixologik xususiyatlarning muloqot samaradorligiga ta’siri yoritiladi. Shuningdek, ijtimoiy moslashuv, o‘zini anglash, hissiy barqarorlik va empatiya kabi psixologik omillarning talabalar muloqot madaniyatini shakllantirishdagi o‘rni asoslab beriladi. Maqolada oliy ta’lim muhitida talabalar muloqot qobiliyatlarini rivojlantirishga xizmat qiluvchi pedagogik va psixologik yondashuvlarning ahamiyati ochib berilgan.