XX ASR BOSHLARIDAGI PUBLITSISTIK MATNLARDA JAMIYAT IJTIMOIY-SIYOSIY HAYOTINING AKS ETISHI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ishda XX asr boshlaridagi Turkiston jamiyatining ijtimoiy-siyosiy hayoti publitsistik matnlar asosida sotsiolingvistik jihatdan tahlil qilingan. Publitsistik matnlar orqali tilning ijtimoiy vazifasi, kodlar almashinuvi, diniy va siyosiy diskursning uyg‘unlashuvi, ijtimoiy ongni shakllantirishdagi roli ko‘rsatiladi. Mualliflar tomonidan qo‘llangan leksik, stilistik va metaforik vositalar jamiyatdagi ijtimoiy tabaqalanish, madaniy qadriyatlar, ma’rifatparvarlik g‘oyalari hamda siyosiy qarashlarni yoritishda muhim omil bo‘lgani asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari XX asr boshlaridagi o‘zbek publitsistik matnlarining nafaqat tarixiy, balki sotsiolingvistik ahamiyatini ham ko‘rsatadi.