TUXUMDONI KISTALARINING MORFOLOGIK XUSUSIYATLARI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Tuxumdoni kistalari – reproduktiv yoshdagi ayollarda eng ko‘p uchraydigan ginekologik tuzilmaviy o‘zgarishlardan biri bo‘lib, ular tuxumdon to‘qimasida suyuqlik yoki turli to‘qimalar bilan to‘ldirilgan kapsula sifatida hosil bo‘ladi. Ushbu kistalar nafaqat klinik simptomlar, balki morfologik tuzilishi bilan ham farqlanadi, shuning uchun ularni o‘rganish shifokorlarga tashxis va davolashni to‘g‘ri belgilashda asosiy manba hisoblanadi. Kistalarning morfologik jihatlari, jumladan devor qalinligi, ichki kontent turi, to‘qima tarkibi va turli xildagi ichki tuzilishlari ularning funktsional yoki patalogik xususiyatlarini aniqlashga yordam beradi. Funktsional kistalar odatda ovulyatsiya jarayoniga bog‘liq bo‘lib, o‘z-o‘zidan yo‘qoladi, patalogik kistalar esa turli to‘qimalar aralashmasi bilan xarakterlanadi va ko‘pincha tashxis va jarrohlik aralashuvni talab qiladi.