CHOLPON DRAMALARIDA LEKSIK QATLAMLAR (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Mazkur maqolada o‘zbek adabiyotining yirik namoyandasi Cho‘lpon dramalarida qo‘llangan leksik qatlamlar lingvistik jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda dramaturg asarlaridagi umumxalq leksikasi, tarixiy va arxaik so‘zlar, dialektal birliklar, ijtimoiy-siyosiy hamda terminologik leksikaning qo‘llanish xususiyatlari o‘rganiladi. Shuningdek, dramatik nutqda emotsional-ekspressiv so‘zlar, frazeologik birliklar va xalqona iboralarning obraz yaratishdagi o‘rni yoritib beriladi. Muallifning leksik tanlovi orqali qahramonlarning ijtimoiy mavqei, ruhiy holati va davr ruhi qanday aks ettirilishi tahlil etiladi. Tadqiqot natijalari Cho‘lpon dramalarining leksik jihatdan boy va rang-barang ekanini, so‘z qatlamlarining badiiy-estetik vazifani samarali bajarishini ko‘rsatadi. Mazkur maqola o‘zbek dramaturgiyasi tilini o‘rganishda hamda badiiy matnlarning leksik tahlilida muhim ilmiy manba bo‘la oladi.