SANOATDAGI KIMYOVIY MODDALARNING ATROF-MUHIT IFLOSLANISHIGA TA’SIRINI TADQIQ QILISH (SHO‘RTANGAZ KIMYO MAJMUASI MISOLIDA) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Mazkur maqolada sanoat korxonalari faoliyatining atrof-muhit bilan uyg‘un holda olib borilishi masalalari Sho‘rtangaz kimyo majmuasi misolida yoritilgan. Tadqiqotda gaz-kimyo sanoatida qo‘llanilayotgan zamonaviy texnologiyalar va ekologik boshqaruv yondashuvlarining atrof-muhitni muhofaza qilishdagi o‘rni umumiy ilmiy nuqtayi nazardan ko‘rib chiqilgan. Ishlab chiqarish jarayonlarida ekologik me’yorlarga rioya etilishi va tabiat resurslaridan oqilona foydalanish tamoyillari asosiy e’tibor markazida bo‘lgan.Maqolada sanoat korxonalarida ekologik xavfsizlikni ta’minlashga qaratilgan tizimli chora-tadbirlar, jumladan, tozalash inshootlari faoliyati, chiqindilarni boshqarish va qayta ishlashga yo‘naltirilgan yondashuvlar ijobiy jihatdan tahlil qilingan. Sho‘rtangaz kimyo majmuasida atrof-muhitni muhofaza qilishga qaratilgan tashkiliy va texnologik choralar sanoat va ekologiya o‘rtasidagi muvozanatni saqlashga xizmat qilayotgani ta’kidlangan.